Ühtlasi sündis esmaspäeval mitmeid "väiksemaid rekordeid" - näiteks Tallinnas mõõdetud 32,5 kraadi jääb vähemalt üheks päevaks tähistama pealinna mõõtmisajaloo juunikuu tippmarki.

Eesti mõõtmisajaloo kuumarekord 35,6 kraadi pärineb 1992. aasta augustist Võrust ning Ilmateenistuse sünoptik Ele Pedassaar kommenteeris esmaspäeval hommikul Delfi Erisaate podcastis, et selle ületamine on raskesti prognoositav, kuid kindlasti võimalik. Absoluutsest rekordist "jõukohasem" oleks ilmataadile esmalt juunikuu absoluutse maksimumi ületamine - 34,0 kraadi, mis mõõdetud Tartus 1905. aastal.

Ilmateenistuse praeguse prognoosi järgi võiks need rekordid ohus olla nii teisipäeval kui ka kolmapäeval, milleks ennustatakse Eestisse vastavalt kuni 35- ja kuni 34-kraadist kuumust. Mõlemal päeval on Eesti eri paikades oodata ka äikesehoogusid, mis võivad samuti olla ohtlikud.

Kui esmaspäeval oli äikese osas Eestis veel rahulik, siis Oulu linna Soomes tabas juba pärastlõunal suur torm, mis rebis hoonetelt katuseid ja murdis puid, nõudes vähemalt ühe inimese elu. Veel mitu inimest sai viga.

Ilmateenistuse sünoptik Kairo Kiitsak ütles esmaspäeva õhtul, et marutuul, äike ja vihmasadu tõusid, kui läänest tulev jahedus põrkas Soome kohal kokku ida pool oleva kuumusega. "Kui [see font] ikkagi jaanide ajaks siia meile tuleb, siis on säärane vaatepilt vägagi tõenäoline äikese ajal," ütles ta.

Vaata lugejate fotosid:

Jälgi ilmablogi: