Ilmateenistuse sünoptik Maile Meius ütles Delfile radaripilte kommenteerides, et lõuna poolt on näha, kuidas täna õhtul tekib äikesepilvi, mis voolus Eesti peale tulevad. Juba varaõhtul võis näha üht äikesepilve tegutsemas Lääne-Virumaal, millega kaasnesid tuulepuhangud ja tugevam sadu.

„Õhtul ja öö hakul võib äikest olla ennekõike Lõuna- ja Kirde-Eestis, kuid öö jooksul peaksid need pilved siiski ära hajuma,” märkis Meius.

Tema sõnul ei ole võimalik ette ennustada, kui suurte tuulepuhangutega tuleb äikese ajal rinda pista. „Kui rääkida sellest pilvest, mis nüüd konkreetselt Lääne-Virumaal ilma tegi, siis sellega registreeriti Jõhvis tuulepuhanguid kuni 15 meetrit sekundis,” rääkis Meius.

Tema sõnul ei ole täna õhtul müristav äike siiski midagi erakordset: kindlasti ei saa seda võrrelda maruga, mis käis üle Eesti jaanilaupäeval.

„Taolist maru, nagu meil oli siin kolmapäeval selle troopilise õhumassiga, kindlasti ei tule,” ütles Meius. „Ta on pigem selline tavapärasem Eesti äike.”

Meiuse sõnul annab Ilmateenistus välja hoiatuse, kui ühes kolmandikus Eestist leiab aset mõni ohtlik nähtus. „Antud juhul see midagi erakordset ei ole, aga lihtsalt hoiatuseks ja teadmiseks, et võib olla tugevamaid puhanguid ja vihmahooge ning välistatud ei ole muidugi ka rahe,” selgitas ta.

Äike Raplas

Sünoptiku sõnul ei ole rahevõimalus siiski väga suur, kuigi Lõuna-Eestis osad mudelid on seda ikkagi sisse prognoosinud. „Õhtul need pilved veel jõuavad areneda ning rahet võib sekka tulla, aga see on pigem selline tavapärasem rahe, mitte 2-sentimeetrise läbimõõduga nagu möödunud kuumalaine ajal,” kinnitas Meius.

Tema sõnul on kõige suurem võimalus äikeseks täna õhtul kuni keskööni välja. „Öö jooksul hakkab ilm tasapisi rahunema. Mõned üksikud äikesehood võivad veel olla, aga lähima kuue tunni (kuni südaööni -toim) jooksul on see võimalus kõige suurem,” rääkis sünoptik.

Ilmateenistuse teatel püsib metsades endiselt ka väga suur tuleoht.

„Homme on näha, kas vihm aitab tuleohtlikkust maha võtta,” ütles Meius. „Hommikul arvutatakse uued numbrid ja need sõltuvad sellest, kui palju veel täna õhtul ja öö jooksul vihma tuleb. Kuna seda sadu pole päeva jooksul väga palju olnud, siis neis metsades, ennekõike Ida-Eestis, on endiselt suur tuleoht.”

Kui rääkida lähipäevade ilmast, siis võrreldes möödunud kuumalainega, on see tagasihoidlikum, kuid Eesti mõistes siiski väga soe. „Temperatuurid jäävad 25 kraadi piiresse. Mõni päev võib olla paar kraadi soojem, mõni päev paar kraadi jahedam. Mõni päev on vihmahooge sagedamini, mõni päev on jälle kuivem. Jätkub sellisel suvisel joonel,” võttis Meius kokku.

Kui hiljuti oli juttu võimalikust külmalainest, mis võiks Eestit tabada juuni lõpus või juuli algul, siis seda ei näi tänaste radaripiltide põhjal siiski tulevat. „Mingit külmalainet ei ole küll näha,” sõnas sünoptik.