"Täna on meil üsna tuntav maatuul, lõuna ja kagu kallakuga. Näiteks Kundas oli kella 10 seisuga veetemperatuur 11,9 kraadi, paari päeva eest oli tuul seal teisest suunast (kirdest) ja veetemperatuur küündis üle 20 kraadi," kirjeldas ta Delfile.

Praegusel juhul on jahedama veega tsoon nihkunud ida poole ehk Soome lahe sissepoole. "Põhjuseks on maa poolt puhuv tuul, mis puhub sooja pinnavee avamerele ja süvaveekerke tulemusena tõuseb pindmistesse veekihtidesse külm ja toitaineterikas vesi."

Näiteks täna kella 10.30 paiku oli G4S-i rannailmakaardi kohaselt Tallinnas Stroomi rannas merevee temperatuuriks kõigest kaheksa kraadi, Kakumäel seitse. Pirita rannas oli veetemperatuur 11 kraadi, Pikakaris 12. Mainitud neljas rannas lehvib madala temperatuuri tõttu punane lipp.

Pärnu rannas ja Paralepa rannas oli näiteks võrdluseks veetemperatuur 21 kraadi.

Kaua süvaveekerge praeguste prognooside kohaselt meie põhjarannikul tooni annab? "See sõltub tugevasti tuule suunast ja täpselt on keeruline öelda, millal läheb vesi soojemaks ning millal jahedamaks veetemperatuur võib ööpäeva jooksul väga palju muutuda," märgib Kiitsak. "Kui vaadata lähiaja tuulevälja, siis pigem jätkab süvaveekerge mõju avaldamist meie põhjaranniku suplusrandadele. See nähtus mõjutab meid sel suvel kindlasti veel edaspidigi."

Kuumalaine kogub hoogu

Mis aga üldistesse ilmaoludesse puutub, siis alanud nädal tuleb kuumapoolne ja mitmel pool on oodata ka hoovihma ning äikest. Ilmateenistuse nädalaprognoosist nähtub, et kuumem aeg on veel ees. Tuleval nädalavahetusel kerkib temperatuur päeval kuni 32 kraadini. Järgmisel esmaspäeval aga on oodati isegi 2833 kraadi sooja.