Täna katab mitmeosaline madalrõhuala Põhja-Eurooopat ja selle servas sajab varahommikul vihma ning puhub väga tugev edelatuul, puhanguid kuni 18, rannikul kuni 21 meetrit sekundis, hiljem hommikul tuul nõrgeneb.

Päeval on sajuhooge harvem. Pärastlõunal tekib Rootsi rannikul uus aktiivne madalrõhkkond ja selle tihe sajuala jõuab Saaremaale ja Liivi lahe ümbrusse ja laieneb õhtul üle maa. Õhtul tõuseb ka edela- ja lõunatuul taas jõuliseks. Õhutemperatuur on öösel 10 kraadi ümber, päevased maksimumid tõusevad 11..15 kraadini.

"Tormiseks ilmaks tuleb kindlasti valmis olla! Uuesti tugevneb tuul neljapäeva (21.10) õhtul saartelt ja Liivi lahelt alates ning tugev tuuleväli nihkub õhtuga üle maa. Kõige tugevam tuul puhub ööl vastu reedet (22.10) ja reede päeval. Nõrgenemist on oodata reede õhtul lääne poolt alates," hoiatab ühismeedias sünoptik Kairo Kiitsak. Oodata võib merevee taseme kiiret tõusu Pärnu lahes 1,5 meetrit keskmisega võrreldes.

"NB! Eelolev öö ja homne päev (21.-22.10) tuleb kogu Eestis väga tormine. Tugev tuul toob kaasa merevee taseme tõusu ning häireid elektrivõrgus ja praamiliikluses. Tuule nõrgenemist on oodata alles reede õhtul lääne poolt alates," hoiatab riigi ilmateenistus.

Enne tormi:

  • Korja õuest kokku tuulega lendu tõusta võivad esemed.
  • Pargi sõiduk lagedale või garaaži.
  • Sulge kõik uksed ja aknad.
  • Arvesta võimalike elektrikatkestustega. Lae kindlasti mobiiltelefoni aku, otsi taskulamp jne.
  • Varu joogivett, toitu, patareisid, vajadusel ka autokütust.
  • Tormise ilma ajal:
  • On soovitatav püsida siseruumides.
  • Ära sõida autoga. Kui sõit on vältimatu, tangi auto ning võta kaasa laetud mobiiltelefon. Sõidukit juhtides vali sobiv kiirus. Arvesta, et teele võib takistusi kukkuda.
  • Hoia eemale maha langenud elektriliinidest. Teavita neist Elektrilevi rikketelefoni numbril 1343 ja eluohtlikest olukordadest Häirekeskust numbril 112.
  • Inimvigastuste ja otsest ohtu põhjustavate purustuste korral helista hädaabinumbril 112.

Reedel suundub aktiivne madalrõhkkond Soome kohale ja selle vahetus läheduses puhub meil tormine edelatuul, puhanguid sisemaal 20, rannikul 25 meetrit sekundis. Üle Eesti liigub hoogsajupilvi. Puhub väga tugev lõuna- ja edelatuul, puhanguid 20, rannikul 25 meetrit sekundis. Õhutemperatuur on ööpäevaringselt 5..9 kraadi piires.

Laupäeval ulatub Venemaa põhjalade kohal tiirleva madalrõhkkonna edelaserv veel Läänemere äärde. Tuul pöördub edelast läände ja loodesse, algab jaheduse sissetung ning õhtul võib vihmahoogude sekka kas lörtsi või lumekruupe poetuda. Õhutemperatuur on öösel 0..+5, rannikul paar-kolm kraadi enam, päeval 4..8 kraadi.

Pühapäeval madalrõhkkond eemaldub Venemaale ja tõusva õhurõhu foonil saju võimalus väheneb, aga lühiajaliste hoogsadude võimalust välistada ei saa, seda eelkõige päevasel ajal. Loodevoolus lisandub külma ja öine õhutemperatuur on 3..+2 kraadi piires, vaid rannikul jääb üle 5 kraadi, päeval 3..6 kraadi.