"Selle talve esimene märkimisväärsem torm on praegu Eestit mõjutamas. Samal ajal hoiame juba pingsalt silma peal järgmisel potentsiaalsel ja veelgi tugevamal loodetormil, mis võib Eestit tabada esmaspäeval," kirjutas Kiitsak täna sotsiaalmeedias.

Ta märkis, et pühapäeval laieneb üle Läänemere madalrõhkkonna serv ühes pisut mahedama õhumassiga. Saartele jõuab lörtsi- ja vihmasadu ning see laieneb üle maa. Ühtlasi suureneb jäiteoht ning sisemaal sajab algul ka lund, oodata on tuisku.

Kiitsak lisas, et algab edelatuule tugevnemine. Vastu esmaspäeva ööd tuule tugevnemine jätkub ja on ka tuisku. Teeolud halvenevad.

Esmaspäeval liigub väga aktiivne madalrõhkkond üle Skandinaavia põhjatipu ja selle lõunatiivas tekib lisaks veel uus pööris, mis üle Soome suuna Peterburi poole võtab. Eesti jääb selle lõuna- ja edelaserva. Tuul puhub enne keskööd edelast ja läänest, pärast keskööd pöördub loodesse ning tugevneb. "Mitmed mudelid näitavad praegu esmaspäevaks merele loodetuule puhanguid üle 30 m/s," lausus Kiitsak.

Kõige tugevam tuul ongi arvutatud praegu merele ja Lääne-Eesti kohale. Enam kui 25 m/s puhangute tõenäosus on hetkel küllaltki suur - üle 75 protsendi.

"Numbrid võivad veel muutuda, aega on paar päeva, aga üldpilt on igatahes kurjakuulutav. Ühes tugeva tuulega kaasneb ka tuisk. Peame veel hoolega jälgima, kuidas ilmaprotsessid edasistes prognoosides muutuvad," nentis Kiitsak.