Sellega seoses algab lume- ja lörtsisadu, mis laieneb kiiresti mandrile. Sadu on kohati tugev, võib esineda ka tuisku. Päeval jätkub saartel ja läänerannikul loode- ja põhjatuule torm puhanguti kuni 30 m/s, sisemaal tugevneb tuul puhanguti kuni 23 m/s. Tormituul võib põhjustada elektrikatkestusi ja häireid praamiliikluses.

Keskpäevani jätkub tihe lume- ja lörtsisadu ning tuisk, pärastlõunal põhja poolt alates sadu eemaldub. Liiklustingimused on väga halvad. Temperatuur on öö hakul enamasti plusspoolel, pärast keskööd langeb alla 0 kraadi. Libeduse oht suureneb lisaks kõrvalteedele ka põhitrassidel. Saabuvas tihedas sajus ja tuisus on nähtavus halb ja tormiks paisuv külgtuul võib sõidukid teelt välja paisata.

Järsu ja jõulise ilmamuutuse põhjuseks Läänemere ümbruses on suur kontrast Atlandilt saabunud sooja ja ookeanil saabunud sooja ja selle järel Gröönimaa poolt sisse tungiva külma vahel. Terava kontrastiga külma frondi piirkonnas tekib öösel Skandinaavia kohal uus ja kiiresti ägenev osatsüklon, mis jõuab varahommikul Eesti kohale, toob kaasa tiheda saju ning eemaldub päeval Pihkva taha.