Riigi ilmateenistuse sünoptik ütles Delfile, et ilm läheb kõigepealt külmemaks ja seejärel uue nädala alguses pehmemaks. „See ei tähenda, et ta läheks soojaks. Praeguste andmete järgi üle Eesti sula küll veel ei oota,“ kinnitas sünoptik, kelle sõnul on uue nädala alguses sulailma oodata ilmselt vaid saartel.

Kui praegu lumekaarti vaadata, siis on näha, et lund on seni sadanud Eesti erinevais paigus üsna ebaühtlaselt – mõnel pool on lumikate 12 sentimeetrit ja teisal vaid kaks-kolm paks. Lund tuleb sel nädalal veidi juurde ja seda eriti Tallinnas ja mujal Põhja-Eestis, kus praegugi lund rohkem. Põhja-Eestis sajab lund juurde ilmselt umbes sama palju, kui sadas maha eile.

Nagu öeldud, läheb ilm veelgi külmemaks: Siberist tulnud külm õhk liigub Soome ja meie selle nädala õhutemperatuur sõltub sellest, kui palju sest arktilisest õhust meile jõuab. Edasi liigub see külmapesa Lapimaale ja lääne poolt tungivad peale madalrõhkkonnad Atlandilt, mistõttu tõuseb temperatuur kiiresti. Samas on ka sinna rõhkkonda juba natuke jahedust jõudnud. „Praegustel andmetel peaks tekkima uus kõrgrõhkkond, mis ei lase tsükloneid meie aladele sooja tooma. Aga Siberist tulnud külm on ära läinud, nii et meil on siis [uue nädala alguses] selline mõõdukas külm,“ märkis sünoptik.

Sel nädalal on prognoosi järgi kõige külmem kolmapäeva ja neljapäeva ööl, mil Tallinnas pole temperatuuri vajumine alla –20 kraadi eriline probleem. „Mudel arvutab siia ka –28 kraadi, aga see sõltub väga palju pilvedest. Kui pilvekiht on peal, siis piirdub –20 kraadiga või jääb isegi veel kõrgemale natukene, aga kui on täiesti selge, siis võib öösel tõesti –25 ära tulla korraks.“

Tasub ka tähele panna, et kui on vähegi tuult, siis see suurendab külmatunnet. Sama teeb ka niiskus, mida on aga praegu vähe. Tallinnas oli täna kell 12 näiteks –14 kraadi, kuid külmatunne oli –17,4 kraadi.

Riigi ilmateenistuse nädalaprognoos:

Teisipäev tuleb madal- ja kõrgrõhkkonna piirimail võrdlemisi pilvise taevaga. Vahete-vahel sajab kerget lund. Puhub mõõdukas idakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel saartel ja looderannikul –6 kuni –11, sisealadel –14 kuni –17, Ida-Eestis võib paar kraadi madalamale langeda, päeval –6 kuni –11, kohati kuni –14 kraadi.

Kolmapäeval tugevneb külma kõrgrõhkkonna mõju. Kohati sajab kerget lund. Tuul puhub idakaarest. Õhutemperatuur on öösel –15 kuni –20, kui taevas selgineb, siis langeb alla –20 kraadi, päeval on –10 kuni –15 kraadi.

Neljapäeval on kõrgrõhkkond ikka mõjusam. Taevas saab selgemaks, kuid kohatiste lumehoogude võimalus püsib. Tuul on võrdlemisi nõrk ja ikka idakaarest. Õhutemperatuur on öösel –15 kuni –20, selgema taeva all kuni –25 kraadi, päeval on –10 kuni –15, kohati kuni –17 kraadi.

Reedel jõuab Läänemere lõunavete kohale madalrõhkkond ja laieneb üle Balti riikide. Eestini selle pilvemass ei jõua. Kohati võib aga lumehooge tulla ja seda eelkõige meretuulega rannikul. Tuul puhub idakaarest ja päeva peale tugevneb. Õhutemperatuur on öösel –15 kuni –20, selgema taeva all langeb –25 kraadi ümbrusse, päeval on –12 kuni –17 kraadi.

Laupäev tuleb põhja pool oleva kõrg- ja lõuna poolt mööduva madalrõhkkonna piirimail võrdlemisi pilvise taevaga. Sajab kerget lund. Puhub ida- ja kirdetuul 5–10, rannikul puhanguti 15 m/s, päeval nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel –13 kuni –18, kui veel kohati selgemat taevast on, siis langeb alla –20 kraadi, päeval on –9 kuni –14 kraadi.

Pühapäeval võib kõrgrõhkkond mõjusamaks saada ja taeva taas selgemaks muuta. Tuul on öösel võrdlemisi nõrk ja idakaarest, päeval tugevneb kagutuul. Õhutemperatuur on öösel –13 kuni –18, selgema taeva all langeb alla –20, päeval on –9 kuni –14 kraadi.