"Täna on tõesti väga soe päev ning õhutemperatuur võib veel tõusta," sõnas ilmateenituse valvesünoptik. "Üleüldiselt on novembri algus soojem kui eelmisel aastal, kuid ka oktoober oli tavapärasest soojem," nentis sünoptik, kuid lisas, et ametlikest rekorditest saab rääkida siis, kui päev on õhtusse jõudnud.

Möödunud aastal registreeriti novembrikuu keskmiseks õhutemperatuuriks 2,3 kraadi, mis oli pea poole rohkem kui paljuaastane keskmine 1,2 kraadi.

Õhutemperatuuri maksimumiks registreeriti 12,6 kraadi (4. november, Võru) ning miinimumiks -15,5 külmakraadi (30. november, Kuusiku). Novembrikuu praegune soojarekord kuulub aastasse 1967, kui oli 13,4 soojakraadi.

Mida toob aga järgnevate päevade ilm?

Kolmapäeval eemaldub üle Skandinaavia põhjatipu liikuv madalrõhkkond itta ja selle serva mööda liikuv pilvevöönd võib meile nõrka vihma poetada. Puhub edela- ja läänetuul, rannikul on puhanguid kuni 13 meetrit sekundis, päeva peale pöördub loodesse ja nõrgeneb. Õhutemperatuur öösel 5 kuni 9, päeval 8 kuni 11 soojakraadi.

Neljapäeval tugevneb kõrgrõhuhari ja ilm on sajuta ning laiguti selgem. Tuul on enamasti nõrk, öösel valdavalt läänekaarest, päeval pöördub lõunakaarde. Öö on selgem ja õhutemperatuur langeb -1 kuni +4, rannikul kuni +7 kraadinid, päeval on sooja 5 kuni 9 kraadi.

Reedel suureneb Skandinaaviast madalrõhkkonna mõju. Ilm muutub pilvisemaks. Vihma võimalus suureneb saartel ja põhjarannikul 50 protsenti, mandril on tõenäosus väiksem. Esialgu on protsess aeglane ja rahulik ning tuul nõrk. Õhutemperatuur öösel 0 kuni +5, saartel ja rannikul kuni +7, päeval 5 kuni 8 kraadi.

Laupäeval laieneb madalrõhkkond üle Skandinaavia mägede ja selle piires tekib uus osatsüklon. Öösel pilved tihenevad ja saartel suureneb nõrga vihma võimalus. Edelatuul tugevneb. Õhutemperatuur +2 kuni +7°C. Päeva peale keeris ägeneb ning jätkab teed Soome suunas. Meil muutub vihmasadu tihedamaks õhtupoolikul. Puhub tugev lõuna- ja edelatuul. Õhutemperatuur 5 kuni 10 kraadi.

Pühapäeva öösel madalrõhkkond ühes sajuvööndiga eemaldub. Tuul pisut nõrgeneb. Päeval läheneb Skandinaaviast juba uus ja väga aktiivne madalrõhkkond. Tuul pöördub lõunasse ja paisub väga tugevaks. Olenevalt keerise trajektoorist võib tuule kiirus muutuda ning seetõttu teeme täpsustusi järgnevatel päevadel. Õhutemperatuur on öösel 3 kuni 8, päeval 7 kuni 12 soojakraadi.

Esmaspäeval eemaldub madalrõhkkond Venemaale, kuid selle serva mööda kandub üle Eesti vihmahooge ning puhub väga tugev lõõtsub edela- ja lääne-, hiljem loodetuul. Õhutemperatuur jääb ööpäeva vältel 4 kuni 9 kraadi vahele.

Teisipäeva ööks tugevneb üürikeseks ajaks kõrgrõhuhari. Saju võimalus on väiksem ja tuul nõrgem. Päeval jõuab üle Skandinaavia mägede uus äge madalrõhkkond, laieneb üle Läänemere ja tõstab edelatuule kiiresti tugevaks. Saartelt algav sadu laieneb üle Mandri-Eesti. Õhutemperatuur on öösel +2 kuni +7, päeval 5 kuni 10 kraadi.