"Ilm muutub pidevalt ja väga kiiresti veel lähima paari nädala jooksul," kinnitas Ilmateenistuse valvesünoptik. Kas jõulude ajal on Eestis soojem või külmem periood on sünoptiku sõnul praegu võimatu öelda.

Ilma stabiliseerumist ei ole ette näha ning usaldusväärseid andmeid jõulupühade ilma kohta peaks saama nädal enne pühi. "Praegusel momendil on ilm järjest paari päeva kaupa muutumas ja sellel ei näi praegu lõppu tulevat," selgitas sünoptik.

Seega pole jõuluõhtul välistatud ei vihmasadu ega ka pakane.

Tallinna Raekoja platsi jõuluturg

Järgnevalt on välja toodud, mis ilmamuutused seisavad ees selle nädala jooksul:

Reedel koondub madalrõhkkond Venemaa põhjaaladele ja selle servas sajab siin-seal vihma, ida pool võib sekka ka lörtsi tulla. Puhub lääne- ja loodetuul, hommikust alates on puhanguid sisemaal 12, rannikul kuni 15 m/s. Õhutemperatuur on ööpäeva jooksul 0°C-st Kirde-Eestis +6°C-ni Lääne-Eestis.

Laupäeva öösel püsib Venemaa põhjaaladel madalrõhkkond elujõulisena ja selle serva mööda liikuvaist sajupilvedest tuleb mõnes kohas vihma ja lörtsi. Hommikuks saabub loodevoolus külmem õhumass Eesti kohale ja temperatuur langeb Tallinna-Viljandi joonest lääne pool 0..+3, ida pool 0..-3, Virumaal võib -7°C-ni langeda. Päeval liigub Skandinaaviast madalrõhulohk üle Läänemere. Tänastel andmetel suundub see Läti kohale ja selle servas sajab saartel lund ja lörtsi. Tänastel andmetel sajupilvede serv mandrile ei ulatu. Õhutemperatuur on 0..-4, Saaremaal 0..+3°C. Tuul puhub valdavalt põhjakaarest, öö hakul võib Soome lahe rannikul veel puhanguti 15 m/s ulatuda.

Pühapäevaks suureneb tänase prognoosolukorra kohaselt kõrgrõhkkonna mõju. Öösel võib nõrka lund sadada. Päev on selgem ja sajuta. Idakaare tuul tugevneb. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel 0..-5°C.

Esmaspäeval liigub Skandinaaviast üle Läänemere kagusse uus osatsüklon ja selle sajupilvede serv võib Saaremaale ja Hiiumaale ulatuda ning lund ja lörtsi tuua. Tänastel andmetel mandrile sadu ei jõua. Päeva peale õhurõhk tõuseb ja saju võimalus väheneb ka saartel. Tuul pöördub idakaarest põhjakaarde. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel -2..-7, öösel selgema taeva all pole välistatud langus -10°C ümbrusse.

Teisipäeval öö on kõrgrõhkkonna põhjaservas sajuta. Öö hakul on ilm rahulik, pärast keskööd tugevneb edelatuul, hommikul on rannikul puhanguid 15 m/s. Päeval suureneb põhja poolt mööduva madalrõhulohu surve ja edelatuule puhangud tõusevad rannikul 18 m/s. Pärastlõunal pudeneb Loode-Eestis veidi lund, saartel sajab lörtsi, õhtul ka vihma. Mandril muutub õhtul lume- ja lörtsisadu laialdasemaks. Õhutemperatuur on öösel -4..-9, Ida-Eestis langeb alla -10, hommikuks tõuseb saartel ja läänerannikul 0°C ümbrusse, päeval Lääne-Eestis 0..+3, Kesk- ja Ida-Eestis 0..-4°C.

Kolmapäeva öösel liigub madalrõhulohk ühes lume- ja lörtsisajuga üle Eesti, lääne pool sajab ka vihma. Puhub tugev edelatuul, hommikuks tuul nõrgeneb ja pöördub loodesse. Õhutemperatuur on 0..-4, meretuulega rannikul kuni +2°C. Päev tuleb tõusva õhurõhu foonil suurema sajuta ja mõõduka loodetuulega. Õhutemperatuur on -1..+2°C.