Soome kohal on väga külm ilm pikemalt püsinud ja iga päev tekitab küsimuse, millal see pakane ka Eestisse jõuab. Suur osa Soome lahest läänepoolsest osast on veel jäävaba ja mitmel korral on just lahe avatud vee kohal väike tsüklonike tekkinud. Nii olla 15. jaanuari õhtul koos mini-tsükloni põhjustatud tiheda lumega Tallinnas ka äikest olnud, vahendab ilmateenistus oma prognoosis.

Neljapäeval, 21. jaanuaril tekkis tsüklonike otse Tallinna külje all ja ajuti oli lumesadu väga tihe ja radaripildil komakujuline pilveke. Seekord äikest siiski ei täheldatud. Aga need mere kohal tekkivad lumepilved ongi meid säästnud lauspakasest. Kui juhtub taeva selgeks lööma, on selles külmas õhumassis, mis meil ja Soomes ühtlustunud (1,5 km kõrgusel -14 kraadi), ka siin oodata alla -20 näite. Soomes on need numbrid valdavalt alla -25, põhja pool alla -30-ne.

Selle tasase ilma tingimustes on parim viis ise pakase tulekut näha õhtul taevast uurides. Kui neid kaitsvaid pilvelaevu näha pole ja õhtutaevas helekollaselt kumab, võib arvata, et ka koduõuel on pakane tulekul. Ja nii veel ka ööl vastu laupäeva on -25 kraadi suuremas osas Mandri-Eestist võimalik. Pühapäevaks taandub kõrgrõhuala lõuna poole ja arvatavasti saab edelavool Atlandil püsivate aktiivsete tsüklonite toel mõneks päevaks ka Läänemere valitsejaks.

Järjestikused madalrõhulohud toovad pehmema ilma, kuid sula on esmaspäeval tulekul siiski vaid Hiiumaa-Saaremaa läänerannikul, mandril pigem jääb kerge miinus püsima. Teisipäevaks arvutavad ilmamudelid uue osatsükloni tekkimise Skandinaavial või Läänemerel ja selle trajektoor peaks kulgema üle Eesti kagu poole. Ja teist samasugust lumetootjat pakutakse nädala pärast neljapäevaks-reedeks. Kui nii peaks minema, on tulekul tugevad lumesajud ja tuisud vahelduvalt sulailma hädadega (jäide, märja lume ladestumine).

Aga jääme esialgu lähipäevade pakast ootama, mis kiiresti Soome lahel jääkatet paksendab ja jääpiiri lääne poole nihutab. Iga uus muutus toob ka uued arengud edaspidises ilmas. Nädalavahetusel on põnev muutuvaid ilmanäite lugeda.

Nelja päeva prognoos:

Reede öösel on vahelduva pilvisusega ilm. Kohati sajab lund, saju tõenäosus on suurem rannikul. Kohati võib tekkida udu. Puhub põhjakaare 2-7 m/s. Õhutemperatuur on -15..-20, kohati kuni -25°C. Päeval: Vahelduva pilvisusega ilm. Kohati sajab vähest lund. Puhub muutliku suunaga tuul 2-7 m/s. Õhutemperatuur on -6..-14, saarte läänerannikul -5 °C.

Laupäeva öösel on ilm aga pilves selgimistega. Kohati võib kerget lund sadada. Puhub lõunakaare tuul 3-9 m/s. Õhutemperatuur on -13..-18, kohati -22..-25°C, saartel ja läänerannikul -5..-10°C, hommikuks lääne pool õhutemperatuur tõuseb. Päeval: Pilves selgimistega ilm. Kohati võib kerget lund. Puhub lõunakaare tuul 3-9 m/s, saartel ja looderannikul puhanguti 13 m/s. Õhutemperatuur on Lääne-Eestis -2..-8, Kesk- ja Ida-Eestis -10..-15°C.

Pühapäeva öö on enamasti pilves. Alates Lääne-Eestist hakkab lund sadama, kohati tuiskab. Puhub lõuna- ja edelatuul 4-10, rannikul puhanguti 14 m/s. Õhutemperatuur on Lääne-Eestis -5..-12, Kesk- ja Ida-Eestis -14..-20°C. Päeval: Enamasti pilves ilm. Paljudes kohtades sajab lund, kohati tuiskab. Õhtupoolikul võib saartel lörtsi sadada. Puhub lõuna- ja edelatuul 4-10, rannikul puhanguti 14 m/s, õhtuks nõrgeneb ja saartel pöördub läänekaarde. Õhutemperatuur on Lääne-Eestis -5..+1, Kesk- ja Ida-Eestis -5..-12°C.

Esmaspäev jätkub samuti pilviselt. Öösel sajab lund, saartel ka lörtsi. Hommikuks sadu lakkab. Mandril puhub lõunakaare tuul, saartel valdavalt loodetuul 3-8 m/s. Õhutemperatuur on Lääne-Eestis -4..+1, Kesk- ja Ida-Eestis -5..-11°C. Päeval: Pilves selgimistega sajuta ilm. Päeva jooksul pöördub tuul järk-järgult läänekaarde 3-8 m/s. Õhutemperatuur on +1-st saartel kuni -7-ni Ida-Eestis °C.