Lõunavoolus saabus Läänemerele teisipäeva õhtuks väga soe õhumass, mille temperatuur umbes 1,5 km kilomeetri kõrgusel oli 13–15 kraadi. Samal ajal madalrõhuala mõju Skandinaavia kohal nõrgenes ja Islandilt liikus kõrgrõhkkond üle Soome Koola poolsaarele. See takistas sooja niiske õhu edasist liikumist põhja poole ja suunas Lääne-Euroopa madalrõhuala lohu üle Läänemere ja Baltimaade, mistõttu teisipäeva õhtul ja kolmapäeva öösel liikus soojal frondil väga aktiivne äikesepilvede vöönd Liivi lahele ja oli sealt sunnitud edasi kulgema üle Lõuna-Eesti ja Läti itta. Möllas äike ja oli tugevaid, üle 15 m/s tuuleiile ning väga tugevaid vihmahooge.

Kolmapäeva päev oli rahulik, kuid juba õhtul jõudis Läänemerele madalrõhulohk veelgi soojama õhuga, mis laienes eile üle Eesti. Juba kolmapäeva hilisõhtul tekkisid merel äikesepilved, mis levisid kiiresti Hiiu- ja Saaremaale ja sealt hommikuks edasi üle Lääne-Eesti ning keskhommikuks oli äike jõudnud juba Peipsi äärde. Päev oli rahulikum, kuid õhtul tekkis Läänemerel uus madalrõhuala kese ja äikesepilvede areng muutus aktiivseks.

Soojas õhumassis tekkis aktiivne konvektsiooniala, kus arenes välja põhja-lõuna suunaline äikesepilvede vöönd, mis liikus üle Eesti itta. Eile õhtul ulatusid tugevamd tuuleiilid Pärnu-Sauga jaama andmetel üle 30 m/s.

Riigi Ilmateenistus oli eelnevalt välja andnud äikese, tugeva saju, rahe ja tuuleiilide hoiatused nii kolmapäeva ööks kui ka eilseks.

Pärnu-Sauga ilmajaamas sadas eile õhtul ühe tunniga 48,7 millimeetrit – seda ilmanähtust saab juba nimetada loodusõnnetuseks. Pärnu-Saugal esinenud sajust tuli 19 millimeetrit vihmavett alla 10 minutiga, see on 26 protsenti juuni sajunormist.

Türi ilmajaamas oli eile hommikul ajavahemikul kella 6–8 sademeid 49,5 millimeetrit ehk 64 protsenti juuni sajunormist. Ka seda sademete summat saab nimetada loodusõnnetuseks. Sarnaselt Pärnu-Sauga ilmajaamaga tuli 19 millimeetrit vihmavett vaid 10 minutiga, see on 25 protsenti juuni sajunormist.