„Kui sinu autol ei ole talverehve ja teeolud pole kiita, kaalu, kas auto kasutamine on libedal teel turvaline. Libedaga liigeldes aitavad turvaliselt sihtkohta jõuda õigesti valitud sõidukiirus, korralik pikivahe ja teeoludega arvestamine. Kindlasti hoolitse ka selle eest, et enne sõidu alustamist on sõiduki klaasid jääst puhtad. Soovime kõigile teelistele turvalist liiklemist!“ teatas politsei.

Samal teemal jagas kasulikku infot eile hommikul maanteeinfokeskus, kes teatas, et libeduse oht on kõige suurem näiteks sildadel, viaduktidel, metsavahelistel teelõikudel, ristmike kiirendus- ja aeglustusradadel, bussipeatuste läheduses ja raudteeülesõitudel, sest seal pidurdatakse ja kiirendatakse rohkem ning lumi ja jää lihvitakse kiiremini libedaks.

Täna lisas maanteeinfokeskus meeldetuletusena, et piirkiirust tuleb jälgida ja järgida. „Kiirust ületades on ajavõit tühine, kuid peatumisteekond pikeneb oluliselt,“ osutas maanteeinfokeskus.

Jäite tekkimise ohtu kinnitab ka ilmateenistuse prognoos, mille järgi on lähematel öödel oodata õhutemperatuuri -1 kuni 3 kraadi, mis tähendab, et maapinnal võib olla üsna mitu külmakraadi ja jäide täiesti loomulik.

Peale selle teatas ilmateenistus sotsiaalmeedias, et täna öösel on oodata lörtsi, teeolud halvenevad ja liikluses tuleks olla eriti ettevaatlik. „Mis oleks üks oktoobrikuu lõpp ilma lörtsilubaduseta? Siit see tuleb: täna öösel sajab lörtsi ja vihma, kohati ka lund.“

„Puhub ida- ja kagutuul 5-12, saartel ja rannikul puhanguti 15 m/s, hommikul nõrgeneb veidi. Õhutemperatuur on 0 kuni 2, saartel kuni 5 kraadi. Teeolud halvenevad! Kallid liiklejad, palun teeoludega arvestada ja olla liikluses ekstra ettevaatlikud!“

Libedusetõrjujad on valmis

Nullilähedane õhutemperatuur öösel ja hommikul on pannud Eesti teede hooldajad juba valmisolekusse. Näiteks Järvamaal riigimaanteid hooldav AS Järva Teed suudab korraga välja panna 15 lund lükkavat liiva- ja soolapuisturit, lisaks sama palju muud tehnikat, mida teenindab 40 töötajat, vahendas ERRi uudisteportaal „Aktuaalset kaamerat“.

Täna hommikul oli Paide külje all Sillaotsal õhus kolm kraadi sooja, mis tähendab, et libedusetõrje tegijatel täna veel maanteedele asja ei olnud. Valmis ollakse aga juba oktoobri keskpaigast, kuna libedusetõrjeks vajalik kogus soola jõudis Järva Teede lattu juba 4. oktoobril.

Maanteeameti riigiteede hooldepartnerid on sahad ja puisturid korrastanud ning esimesed eelpuisted teede libedusetõrjeks tehti ära juba eelmisel nädalal, ütles maanteeameti Lõuna regiooni hooldevaldkonna juht Tiit Valt. Libedusetõrje rahastamine püsib eelmise aastaga samal tasemel.

„Me oleme uuendanud kõigis maakondades teehooldelepinguid, et kõigil teedel tehakse seadusega nõutud tingimustel teehooldust. Talvistes tingimustes ei tasu autojuhtidel loota, et äkki läheb õnneks. Sõita kindlasti rahulikult ja varuda aega,“ sõnas Valt.

Kui liiklejail on aga tähelepanekuid riigimaanteede korrasoleku kohta, siis tuleks helistada maanteeinfo lühinumbril 1510.