Vaadates tagasi ilmaennustustele, mille on koostanud eri riikide ilmaportaalid alates novembri lõpust, siis 25. novembril lubas Vene ilmaportaal Gismeteo Eestisse valgeid pühi. „Detsember tõotab tulla küll tavapärasest pisut pehmema ilmaga, kuid näib, et jõuluvana saani tarbeks lund siiski jätkub,” kirjutasime siis. Praeguse prognoosiga võrreldes on too tõesti ilus ja lumine.

Viis päeva hiljem, 30. novembril oli ennustus muutunud ning lubati krõbedat külma ja paksu lund. Pärast kuu keskpaika lubas Gismeteo külma – õhutemperatuuri langemist -10 kraadini ja sealt isegi alla poole.

Tartusse lubati 19.–21. detsembril 16 kraadi külma. Jõululaupäeval 12 kraadi külma ning ohtrat lumesadu juba alates 18. detsembrist ning sadu lubas kuu lõpuni. Tallinnasse aga lubati 24. detsembril külma 8 kraadi. „Kui krõbedat külma on veidi vähem kui Tartus, siis lume poolest ei pruugi Tallinn sugugi alla jääda. Ka pealinnas sajab praeguste andmete järgi alates kuu keskpaigast pidevalt ja ohtrasti vähemalt kümme päeva järjest,” seisis ilmaprognoosist kõnelevas loos.

Kuvatõmmis

Kuid 8. detsembiks oli ennustustesse siginenud segadus ning suured ilmamuutused ei välistanud jõulupühadel paduvihma ega ka pakast. „Ilm muutub pidevalt ja väga kiiresti veel lähima paari nädala jooksul,” kinnitas riigi ilmateenistuse valvesünoptik. Kas jõulude ajal on Eestis soojem või külmem periood, oli sünoptiku sõnul siis võimatu öelda. Ilma stabiliseerumist ei ole ette näha ning usaldusväärseid andmeid jõulupühade ilma kohta peaks saama nädal enne pühi, rääkis sünoptik. „Praegusel momendil on ilm järjest paari päeva kaupa muutumas ja sellel ei näi praegu lõppu tulevat,” selgitas sünoptik Delfile.

13. detsembril kirjutas Soome ilmaleht Foreca, et Kariibi merelt saabuv soojalaine muudab jõulud lumetuks. „Võrdluste põhjal on kogu jõulueelne nädal tavapärasest veidi soojem,” ütles Soome ilmateenistuse meteoroloog Juha Tuomola ajalehele Ilta-Sanomat.

Riigi ilmateenistuse sünoptik ütles toona Delfile, et paraku on võimalik, et ka Eestis on tänavu mustad jõulud. „Prognoosmudelid on praegu meile välja pakkunud hästi heitliku ilma, soojakoguseid tuleb Atlandilt üksteise järel veel juurde,” märkis sünoptik. „Kuna sügisene protsess jäi hiljaks, kus tsüklonid liiguvad tormiste ilmadega läänest itta, siis praegune protsess ongi lääne–ida-suunaline: ta kannab pidevalt sooja Atlandilt, ja hetkel pole näha, et see kardinaalselt muutuks.” Samas tunnistas sünoptik, et elu on näidanud, et ka mudelid teevad vahel väga järske muudatusi.

Päev hiljem ilmusid hämmastavad numbrid norrakate ilmaennustuse lehele yr.no. 23. detsembriks lubati Narva -25, Võrru -23, Tartusse -20, Tallinna -14, Pärnu -13 ja Kuressaarde -8 kraadi. Prognoos muutus ka venelaste ilmaportaalil – Gismeteo.ru prognoosis samuti jõulueelseks ajaks kolmepäevast külmalainet.


Narva prognoosis Gismeteo sellist külma:

Tallinna lubas gismeteo.ru eelmise nädala kolmapäeva prognoosi järgi 21. detsembril -10, 22. detsembril -12 ja 23. detsembril -13 kraadi, öösel kuni -16 kraadi. Positiivne oli, et Tallinna kohta ütles venelaste prognoos, et 23. ja 24. detsembril sajab ka lund. 24. detsembriks pidi külmalaine möödas olema ja külma jõululaupäeva päeval Tallinnas olema kaks kraadi.

Eelmisel neljapäeval ehk 15. detsembril lubati aga ilusat ja mõõduka temperatuuriga jõuluilma. Külmalaine prognoos oli ühe ööga portaalide prognoosidest kadunud. Jõululaupäevaks lubas Gismeteo nüüd Tallinnas õhutemperatuuri pigem alla nulli ja prognoosis, et hakkab ka lund sadama. Tartusse pakkus prognoosi neli kraadi külma ja lumesadu ehk säärast ideaalset jõuluilma.

Norrakate ilmaportaali järgi polnud enamikes Eesti linnades küll lumesadu loota, kuid näiteks Narvas võis alates 24. detsembri pärastlõunast ka nende andmetel pisut lund sadama hakata. Kraade pidi samal ajal olema umbes neli alla nulli.

Yr.no prognoos Tallinna kohta

Laupäevaks, 17. detsembriks olid ilmajaamad ühel meelel, et jõululaupäev tuleb Eestis must. Samas esimeseks jõulupühaks lubati veel lund. Gismeteo.ru lubas Eestile 24. detsembriks plusskraadidega või väheste miinuskraadidega sompus ilma, kuigi mõnele poole ka lund. Jõulu esimesest pühast alates pidi ilm jahenema ning õhutemperatuur nii päeval kui ka öösel miinuspoolel olema ja paljudes kohtades lund sadama.

Norrakate yr.no prognoos sarnanes venelaste ilmaennustusega: nad teatasid, et jõululaupäeval on õhutemperatuur kas nullis või tuleb natuke plusskraade. Alates 25. detsembrist muutub ilm aga külmaks ning koos paari-kolme miinuskraadiga on oodata ka lumesadu. Sarnast jõuluilma lubas Eestile soomlaste ilmaportaal Foreca: jõululaupäeval on temperatuur nulli lähedal ning sajuta. Alates jõulu esimesest ja teisest pühast on oodata aga lund ja paar kraadi külma.

Möödunud pühapäeval, 18. detsembril muutusid prognoosid aga veelgi pessimistlikumaks ja lumesaju osas oldi kahtlevad ka esimese ja teise jõulupüha puhul. Eesti ilmateenistus lubab lund vaid Ida-Eestisse ning samas on oht, et 25. detsembri plusskraadid ka seal lumel kaua maas olla ei lase. „Nädal tuleb soe, väga soe õhumass jõuab siia Läänemere äärde juba homseks (esmaspäevaks – toim),” rääkis sünoptik pühapäeval Delfile.

Sünoptik sõnas, et pühapäevaks, esimeseks jõulupühaks, võib tulla küll külmem õhumass, kuid esmaspäevaks jõuab taas kohale soojem õhk. Või ehk varemgi: pühapäev võib küll mandril lume- ja lörtsisajuga peale hakata, kuid saartelt tuleb taas vihm peale. „Võimalik, et ongi Lääne-Eesti sootuks vihmane ja ida pool lörtsisem,” rääkis sünoptik. Samas on tema hinnangul vara loota, et Ida-Eestiski valget maad või valget sadu kindla peale näha saab. „Pigem paistab, et on üsna vesine ikka.”

Riigi ilmateenistuse prognoosid teatasid juba nädala alguses, et jõulupühadeks on oodata tormist ilma. Natuke on need prognoosid muutunud, kuid tugev tuul on neisse sisse jäänud. Eilse prognoosi järgi paisub tuul tormiks Läänemerel ööl vastu tänast ning puhub saartel ja rannikul puhanguti kuni 25 m/s. Sajab vihma ja lörtsi, mõnel pool ka lund.

Ööl vastu homset, esimest jõulupüha puhub prognoosi järgi veel tugev edela- ja läänetuul, mis aga päevaks vaibub. Esmaspäeval kerkib uus torm, mis toob saartel ja rannikul kuni 23 m/s puhuvad tuuleiilid. Tuul on väga tormine ka teisipäeval (kuni 25 m/s), kuid kolmapäeval hakkab rahunema ja neljapäevaks on juba täiesti taltunud.