"Täna kell 13.11. saab talv oma kalendrijärgsed õigused kätte. Aga meteoroloogilist talve loeme tänavu Mandri-Eestis juba alates 27. novembrist, saartel ja rannikul päev või paar sellest hiljem," kirjutas hommikuses ilmateates Merilain.

"Kõige külmem aeg on tõenäoliselt kohe tulemas, sest 14. detsembrist püsinud Venemaa kõrgrõhuala tahab enne taandumist veel oma võimu näidata," sõnas sünoptik.

"Reede on suhteliselt vähem külm, sest kõrgrõhuala lääneservas pääses meist üle natuke niiskem õhk, mis taevasse pilvi tõi ja õhkõrna lund mõnesse paika poetas," rääkis Merilain, miks tänane päev eelmistega sama külm ei tundu.

"Kuivem õhk ja selgem taevas ootab oma järge Valgevenes ja küllap see ilm on meil kohal laupäeval-pühapäeval-esmaspäeval. Suures osas langeb miinimum alla -20, üksikutes kohtades on õhutemperatuuri näit veelgi madalam. Jääga kattunud Peipsi saab kaksikvenna jääga kattuva Väinamere näol."

Karm talv võib detsembriga läbi olla

Merilainu sõnul on ilmamudelid hetkel üsna üksmeelsed jõulupühade ajal toimuva ilmamuutuse suhtes.

"Külm kõrgrõhumüür sunnitakse Atlandi tsüklonite survel taganema. Tänastel andmetel sünnib aktiivne tsüklon Põhjamerel ja liigub 25. detsembril üle Taani ning Lõuna-Rootsi. Kagutuul tugevneb nii Läänemerel kui ka Eestis sisemaal. Sajukogust ei oska nii kaugele hinnata, kuid ega sulailma ja itta taganenud külma vahel lumest ja tuisust pääsu pole," märkis sünoptik, et 25. detsember võib tuisune tulla.

"Sulailm võib saabuda teisel jõulupühal, kui tsüklon koos Läänemerelt haaratud täiendava soojusega ületab Ahvenamaa ja saabub Soome lõunaossa. Tuul pöördub edelasse ja saartel tõuseb õhutemperatuur kiiresti üle nulli," märkis Merilain.

"Mandril see nii hõlpsalt ei lähe, eriti veel kui algul tormakas tsüklon juba jõuvarud ammendanud on."

Samas võib karm talv detsembriga läbi olla, kui nüüd kujuneb tavalisele soojale talvele iseloomulik ilmamuster, mil järjestikused Atlandi tsüklonid Norra mere ja Läänemere poole tõttavad.

"Pikemaid arvutusi ei tasu kunagi päris omaks võtta ja seepärast parem jälgida ikka jooksvat ilmaprognoosi, kus neli korda ööpäevas rohkem tõenäolised arvutused kõigile nähtavad. Siin on ühtviisi head nii EMHI kodulehelt saadav info, kui ka lemmikud Norra ilmateenistusest yr.no vahendusel või ookeanitaguse ilmamudeli väljundid," lausus Merilain.

Lume- või vihmasaju intensiivsust saab kahe nädala jagu ette vaadata UK ilmalehelt, kus arvutused uuenevad iga kuue tunni järel. Kui tugev sadu juba saabunud, saab abi EMHI radarilt.