Madalrõhkkonnad ja nende lohud liiguvad kuu alguses üle Skandinaavia ja Baltimaade itta, tuues soojust ja niiskust, teatas ilmateenistus. Kuu esimene veerandik on tavapärasest soojem ja sageli sajab, enamasti vihma. umbes 10. detsembril ilm veidi jaheneb ning vihm asendub järk-järgult lume ja lörtsiga. Kuu keskpaiku ongi ilm muutlik – aeg-ajalt sajab, kuid on ka kuivemaid päevi ning sooja- ja külmalained vahelduvad.

Kuu viimases veerandis saavutab ülekaalu Skandinaaviast või Loode-Venemaalt Baltimaade kohale ulatuv kõrgrõhuala serv. Aeg-ajalt sajab peamiselt lund ja lörtsi, õhutemperatuur langeb ja ilm võtab talvisema näo.

Umbes samasugusel seisukohal on ka Venemaa meteoroloogid. Gismeteo.ru pikk prognoos ennustab, et 14. detsembrini sajab Eestis vahetpidamata ja peaasjalikult vihma, ent 17. detsembil ilmuvad ka esimesed lumehelbed. Kuu teises kolamndikus saabuvad miinuskraadid jätkuvad ning 23-24 detsembril on lausa -6 kuni -8 kraadi külma. Aastavahetuseks ennustavad venelased siiski paari plusskraadi ning lund ja vihma läbisegi.