Soome meteoroloogia instituudi meteoroloog Pauli Jokinen rääkis Delfile, et viimase 50 aasta kõige vihmasem detsember on Soomes tänavu olnud näiteks Kaarina, Anjala, Jokioineni ja Rovaniemi piirkonnas.

Kokku on rekordilist vihmarikkust mõõtnud tema kinnitusel alla kümne mõõtejaama ning mõnes piirkonnas on sademeid olnud tavapärases koguses. „Tänavune detsember on olnud tavapärasest vihmasem, kuid vaid mõnes piirkonnas on see olnud viimase 50 või enama aasta vihmaseim,” täpsustas Jokinen.

Üks n-ö märjemaid paiku Soomes on tänavu detsembris olnud Kaarina linn, kus on kahe nädalaga maha sadanud 93 millimeetrit sademeid, samas kui tavaline sademete hulk selle aja kohta on seal 28 millimeetrit. Viimati oli detsember Kaarinas Jokineni sõnul väga vihmane viis aastat tagasi, mil alla sadas 81 millimeetrit sademeid.

Ilta-Sanomat kirjutas täna, et Helsingi piirkonda on vihmasadu vaevanud juba mõnd aega ning see lõpeb Soome meteoroloogia instituudi andmetel täna päeval. Kuivem ilm kestab aga vaid viivu, sest õhtul ja öösel on taas oodata tibutamist või hoovihmasid.

Homne ilm paistab ajalehe sõnul kuivem tulema, kuid õhtul liiguvad üle Ida-Soome taas vihmapilved. Märgitakse, et sademed võivad tulla ka lume või lörtsina, kuna temperatuur on nullilähedane. Laupäeval kasvab lõuna pool taas madalrõhkkond, mistõttu sajab Lõuna-Soomes jälle vihma või lörtsi. Kesk-Soomes ilmselt lund.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi (EMHI) ilmavaatluste osakonna juhataja Külli Loodla ütles Delfile, et Eestis on samuti vihmavett rohkelt tulnud, kuid rekordid siiski ohus pole. Sagedased sajud on Loodla sõnul vihmavett toonud mõnele poole pooleteise detsembrikuu sajunormi jagu või rohkemgi.

Esialgsetel andmetel on suurimad sajusummad tänahommikuse seisuga Ristna 111 millimeetrit (173 protsenti normist), Pärnu 96 millimeetrit (141 protsenti normist), Lääne-Nigula 94 millimeetrit (154 protsenti normist), Heltermaa 86 millimeetrit (149 protsenti normist), Virtsu 79 millimeetrit (142 protsenti normist) ja Kihnu 78 millimeetrit (170 protsenti normist).