Reedel mõõdeti Viljandis 12. oktoobri uus Eesti soojarekord 19,1 kraadi. Eelmine oli 18,3 kraadi, mis oli mõõdetud Valgas 1979. aastal. Uue päevase rekordi said kokku Eestimaal 10 ilmjaama.

13. oktoobri Eesti rekord, 1967. aastal Valgas mõõdetud 19,5 kraadi, jäi püsima. Uue päevase rekordi said 17 ilmajaama.

14. oktoobri Eesti rekord jäi püsima – Eesti rekord on 19,8 kraadi, mis on mõõdetud Tartus 1918. aastal. Üksikud ilmajaamad jäid ilma päevarekordita. Teisisõnu, kuskil Eestis oli sada aastat tagasi soojem olnud, aga mitte konkreetses ilmajaamas.

Keskkonnaagentuuri ilmaprognooside osakonna juhtivsünoptiku Taimi Paljaku sõnul oktoobri kuu rekordit siiani üheski meteoroloogiajaamas mõõdetud ei ole. "Konkreetse kuupäeva maksimumid sõltuvad suurel määral sellest, mis ajaks on soojalaine ühel või teisel aastal jõudnud ning ei ole päris õige nii suurt tähelepanu omistada selle konkreetse päeva siiani mõõdetud kõrgeimale näidule ning seda kajastada kui rekordit," ütles ta.

Ta tõdes, et Tallinn-Harku jaamas mõõdetud maksimaalsed näidud on siiani mõõdetuist nende päevade maksimumid ning ka täna ja homme on oodata seni mõõdetuist kõrgemaid soojakraade. Praeguseni on tänase päeva Eesti rekord 15,6 ja homse oma 14,3 kraadi.

Edaspidiselt Paljaku sõnul aga rekordite purustamiseni tõenäoliselt ilm ei jõua. "Näiteks on 19. oktoobril 1944. aastal mõõdetud 18,1 kraadi ja sama aasta 20. oktoobril 18,3 kraadi," ütles ta ning lisas, et eelpooltoodu on näiteks vahetule soojalaine saabumisele enne 20. oktoobri kuupäeva 1944. aastal.

Oktoobri soojalaine muudab Paljaku sõnul harilikult ilma mahedaks, kuid soe periood ei kesta igal aastal nii kaua, et õhutemperatuur väga kõrgele jõuaks tõusta. "Teiseks oluliseks faktoriks on taeva seis," ütles Paljak. "Sama soe õhumass on meile mitmetel aastatel jõudnud, kuid kui taevas jääb pilviseks, siis ei tõuse ka õhutemperatuur nii kõrgele."

Tänavuse ilusa oktoobri tõi eestisse selge taeva hea tasakaal kõrgrõhkkonna ülekaalust ja väikesest madalrõhkkonna survest. Seetõttu puhus mõõdukalt tugev tuul. Samal ajal niiske õhumass Eestisse ei ulatunud. "Kui öösel tekkiski udu, mõnel pool ka madal pilvekiht, siis tuul aitas päevaks nii udu kui pilvekihi hajutada ning vaatamata oktoobrikuiselt lühikesele päevale ja madalale päikesekaarele, andis see tõhusa lisa õhutemperatuuri tõusule," kiitis Paljak heade tingimuste kokkulangemist.