Norras ja Rootsis hoiatatakse elanikke läheneva Dagmari-nimelise tormi eest. Sünoptikute andmeil võivad Dagmariga kaasnevad tuuleiilid puhuda kuni 32 m/s, Norras on karta lausa kuni 45 m/s tuulega orkaani. Tormihoiatus on antud täna õhtuks ja ööseks, vahendab MTV3.

Norrast liigub Dagmar Rootsi suunas, kus tormihoaitus anti kogu riigile, välja arvatud lõunaosale.

Tuul on kõige tormisem homme, teise jõulupüha hommikul ja lõuna paiku, mil tuul võib puhuda kuni 25-30 m/s, ütles Rootsi meteoroloog Alexandra Ohlsson.

Inimesed püsigu siseruumides

Ohlsson soovitab inimestel püsida siseruumides ning vältida autosõitu, sest tormi tõttu võivad puud teele langeda. Ka osades Rootsi piirkondades katkestatakse täna õhtust kuni vähemalt homme hommikuni rongiliiklus.

Energiafirma Vattenfalli teatel on nad tormiks valmistunud. "Meie tehnikud ja hooldetöölised on ootel. Annamme oma parima, et keegi ei peaks kaua ilma vooluta olema," teatas firma.

Soome läänerannikul olukord eriti karm

Soome meteoroloogide prognoosi kohaselt on homme oodata võimsat tormi, mis murrab puid, tekitab voolukatkestusi ning häirib pühadeaegset liiklust.

Sünoptikute teatel on torm eriti karm Soome läänerannikul. Tuul tugevneb nii Soome lääne- kui lõunaosas ning seda juba ööl vastu esmaspäeva. Kõige tugevamad tuulehood puhuvad hommikul ja ennelõunal, seisab ilmaprognoosis.

Tuuleiilid võivad ulatuda 18-23 meetrini sekundis, rannikul on tuul veelgi tugevam.

Tormituul murrab puid, see aga põhjustab elektrikatkestusi ning raskendab pühadelõpu liiklust. Õhtuks tuul vaibub.

Lisaks tormile esineb ka sademeid, sedsa nii vihma kui lörtsina. Põhja-Soomes sajab lund. Tormi tõttu tõuseb ka merevee tase kriitiliselt kõrgele.

EMHI hoiatab: tuul kuni 30 m/s, lained kuuemeetrised

EMHI teatel puhub täna õhtul Eesti saartel ja rannikul edelatuul puhanguti 15-20 m/s. Homme, 26. detsembril tugevneb edela- ja läänetuul, mis pöördub hommikul läände ja loodesse mandril 12-17, puhanguti 20-23, saartel ja rannikul 18-23, puhanguti 25-30 m/s.

Läänemere põhjaosas puhub edelatuul 15, puhanguti 20 m/s, 26. detsembri öösel jätkub edelatuule tugevnemine 18-23, puhanguti 25-30 m/s. Hommikul pöördub tuul läände ja loodesse. Laine kõrgus on 3-6 m.

26. detsembri öösel meretase tõuseb kiiresti. Liivi lahel ja Väinameres saavutab maksimumi hommikul, kui Pärnu veetase tõuseb kriitilise 160 cm piiri ümbrusse ja Haapsalus 140 cm lähedale. Soome lahes algab kiire veetaseme tõus hommikul ja saavutab maksimumi keskpäeva paiku. Sillamäel ja Narva-Jõesuus on oodatav tõus kuni 170 cm-ni.