Riigi ilmateenistuse sünoptik Maile Meiuse sõul on see, milline on suvi eestlase unistustes ja milline tegelikkuses enamasti nagu kaks kokkusobimatut pusletükki. Unistame küll vahemereäärsest suvest, kuid vähemal lähipäevadel tuleb meil hakkama saada tsüklonitega ja oma elurütm samasse takti viia vesise ilmarütmiga.

„Nimelt katab lõppeval nädalal Läänemeremaid väheaktiivne madalrõhuala. Tormituulte vihinat me seekord kuulma ei pea. Küll aga sõuavad üle meie peade mitmed vihmapilved. Õhusooja tuleb veidi juurde ja kõige rohkem pääseb see mõjule pühapäeval ehk kalendrisuve alguspäeval, kui sajupilvi on harvemalt.“

Meius soovitab, et kui ilm tõesti järgib prognoosi ja pühapäev tuleb selgema taevaga, siis tasuks ära käia Tartu Observatooriumis. Nimelt tähistatakse seal rahvusvahelist Päikese päeva ja asjahuvilistel on võimalik teleskoobiga taevase tulekera hingeelu lähemalt vaadelda.

Uuel nädalal tüürivad Läänemere äärde uued madalrõhkkonnad ja koos nendega ka järjekordsed sajud. Vihmapilvedest ei jää suure tõenäosusega täielikult puutumata ka jaanilaupäev ja jaanipäev, kuid nende detailsemat ajagraafikut täpsustatakse igapäevaselt. Tuul püsib kuni neljapäevani suhteliselt rahulik ning õhusooja jagub mõõdukalt.

Täpsemalt püsib homme, 20. juunil nõrgenev madalrõhuvöönd Eesti kohal. Vihmahooge on öösel harvem, kuid võib udu tekkida. Päeval on hoovihma tõenäosus uuesti suur. Tuul on nõrk. Õhutemperatuur on öösel 8 kuni 13, päeval 15 kuni 21 kraadi.

Pühapäeval jääb Eesti nõrgeneva madalrõhuala serva. Õhurõhk küll tõuseb ja öösel on saju võimalus väiksem. Kuid päeval on rünksajupilvede arenguks tingimused soodsad, pole välistatud ka äike. Tuul on nõrk. Õhutemperatuur on öösel 6 kuni 7 kraadist sisemaal 12 kraadini rannikul, päeval 17 kuni 22 kraadi, sajuhoogude all on jahedam.

Esmaspäeval, 22. juunil püsib Eesti kohal nõrgenev madalrõhuala. Hoovihma on nii öösel kui päeval, päeval kohati ka äikesevõimalus .Tuul on nõrk, päeval pöördub põhjakaarde. Õhutemperatuur on öösel 8 kuni 13, päeval 15 kuni 20 kraadi.

Teisipäeval, jaanilaupäeval saabub Eesti kohale lõuna poolt uus osatsüklon tiheda sajuga. Öösel sajab peamiselt Ida-Eestis, päeval on tõenäoliselt tugevat vihma oodata üle Eesti, kohati on äikest. Tuul puhub põhjakaarest ja on mõõduka tugevusega. Õhutemperatuur on öösel 8 kuni 13, päeval 14 kuni 19 kraadi.

Kolmapäeval, jaanipäeval on Eesti kohal madalrõhuala ja vihmadest pole pääsu. Vaid öösel ja hommikul on sadusid vähem, päeval saabub lõuna poolt uus laussajuala. Tuul on valdavalt idakaarest. Õhutemperatuur on öösel 10 kuni 14, päeval 17 kuni 22 kraadi.

Neljapäeval, 25. juunil püsib meie kohal madalrõhuala põhjaserv. Hoovihmad jätkuvad. Tuul on idakaarest. Õhutemperatuur on öösel 9 kuni 14, päeval 16 kuni 21 kraadi.

Reedel, 26. juunil eemaldub madalrõhuala ida poole. Sadudes on pikemad vaheajad. Tuul pöördub läänekaarde. Õhutemperatuur on öösel 10 kuni 15, päeval 16 kuni 22 kraadi.