November on rebinud sügiselt värvilise rüü ja selle asemel on ilmunud meie elukeskkonda rohkem halle ja pruune toone. Sinine taevalaotus on aga juba tüdinenud selle vaatamisest ja peidab end üha sagedamini tiheda pilvekardina taha. See-eest tunnevad vihmavari ja kummikud suurt rõõmu nii taaskohtumisest kui ka oma vajalikkusest ning iga vihmasagar ja poriloik saab sõbraliku vastuvõtu osaliseks, kirjutab ilmateenistus oma iganädalases ilmakolumnis.

Pikast unest ärganud tuulehundid uluvad häälekalt, tuhisevad mööda tänavaid ja kargavad meile mantlihõlma. Kuid need on vaid kutsikad, sest tõsised tegijad jahivad kõrgetel laineharjadel hüplevaid vahujäneseid ja katsuvad rammu veteväljadel triivivate inimehitistega. Viimasel ajal oleme saanud suhteliselt vihmase ja tuulise sügisilma osaliseks ning õhutemperatuur on hellitanud meid enamasti soojakraadidega.

Lähipäevadel võib juba tuttavaks saanud stsenaarium muutuda ja oodata on külalisesinejaid. Reede päev möödub sajuta, kuid tuul saab hoogu juurde ja annab nii märku uuest lähenevast madalrõhkkonnast. Õhutemperatuur tõuseb juba üsna tavapäraseks saanud näitudeni ehk 5..9°C piiresse.

Nädalavahetusel liigub tsüklon aeglaselt üle Eesti itta ja avab põhjakaarde pöörduva tuulega uksed Soomes varitsevale külmale. Õhutemperatuur hakkab langema ja juba laupäeva õhtul võib mõnel pool vihma sekka lörtsi tulla. Pühapäeval on lörtsi ja lume võimalus veelgi suurem ja seetõttu tuleks teedel liigeldes end kiiresti talvisele režiimile ümber häälestada. Seda kõike selleks, et mitte langeda salakavala libeduse lõksu ja vältida pöördumatuid tagajärgi.

Järgmisel nädalal lülitatakse alates teisipäevast soojapuhurid uuesti tööle. Seetõttu tulevad sajud taas valdavalt vihmana, tuul pakatab energiast ja termomeetrinäidud lukustuvad mitmel pool Eestis plusspoolele.

Ilmateenistuse sünoptiku Maile Meiuse prognoos:

Reede öö hakul on pilves ilm ja mitmel pool sajab vihma. Pärast keskööd pilvisus hõreneb ja sadu lakkab, kohati tekib udu. Tuul pöördub kõikjal loodesse ja põhja 5-11, saartel ja rannikul puhanguti 14-17 m/s, hommikuks tuul nõrgeneb. Õhutemperatuur on -1..+4, saartel ja kohati rannikul kuni +7°C.

Päeval on Pilves selgimistega ilm, hommikul sajab Ida-Eestis kohati vihma, päev olulise sajuta, õhtul saartelt alates pilvisus tiheneb ja hakkab vihma sadama. Hommikul on paiguti udu. Tuul pöördub lõunakaarde 2-8, pärastlõunal tugevneb saartel ja rannikul lõuna- ja kagutuul 6-12, puhanguti 15-18 m/s. Õhutemperatuur on 4..9°C.

Laupäeva öösel on pilves ilm. Saartelt algav vihmasadu laieneb üle Eesti. Puhub kagu- ja lõunatuul 5-12, saartel ja rannikul puhanguti 15-18 m/s, hommikul nõrgeneb. Õhutemperatuur on 3..7°C. Päeval on samuti pilves ilm. Enamasti mandril sajab vihma, õhtul kohati ka lörtsi. Sadu on paiguti tugev. Tuul pöördub sisemaal põhjakaarde 2-8 m/s, saartel tugevneb loodetuul, Virumaa rannikul kirde- ja idatuul 8-12, puhanguti 14 m/s. Õhutemperatuur on 2..7°C.

Pühapäev jätkub pilviselt. öösel sajab ajuti vihma ja lörtsi. Puhub peamiselt põhjakaare tuul 1-7 m/s. Õhutemperatuur on -2..+3, saartel ja kohati rannikul kuni +5°C. Päeval sajab samuti vihma ja lörtsi, õhtul mandril ka lund. Puhub peamiselt põhjakaare tuul 1-7 m/s. Õhutemperatuur on 1..4, saartel kohati 7°C.

Esmaspäeva öösel on aga pilves selgimistega ilm. Kohati sajab lörtsi ja lund. Puhub idakaare tuul 1-7 m/s. Õhutemperatuur on -4..+3°C. Päeval sajab sarnaselt ööga lörtsi ja lund. Puhub idakaare tuul 1-7 m/s. Õhutemperatuur on 0..+4°C.