Ei jäta tsüklon nimega Scarlett ka Eestit puutumata, kuigi veel eile (22. detsembril) jätsid kaks olulisemat mudelit meid suurte sadude ringist välja. Tänased arengud kinnitavad taas algset arvutust pikalt kestva lumesaju saabumise kohta just jõuluõhtuks, teatas EMHI.

Selleks ajaks peaks ka kirdetuul selle juhtumi maksimumi saavutama, ulatudes rannikul ja saartel iiliti 20 meetrini sekundis, sisemaal 7-13 meetrini sekundis. Võrreldes Monikaga (kuni 26 m/s), on need numbrid tagasihoidlikumad ning tuul puid murdma ei kipu. Seega elekter jääb suure tõenäosusega pühadeks valgustama ja soojendama.

Teede olukord saab üsna tõsine olema, sest pikalt kestev mõõdukas lumesadu võib aja jooksul anda sajuhulgaks mitmelgi pool 20 sentimeetrit ja enam. Lumesadu ja tuisk võivad kesta 24. detsembri päevast kuni 26.detsembri õhtuni. 23. detsembri arvutustel on suurimad sajuhulgad tulemas Liivi lahe ümbruses ja samuti Lõuna- ning Kesk-Eestis. Kuid lumeta ei jää ka põhjarannik, kus tuul arvatavalt kõige tugevam.

Scarlett ise on kestva saju ja tuisu ajal keskmega Poolas, jättes ematsükloni kaugele Itaaliasse jätkuvalt paduvihma valama. Pühapäeval ja esmaspäeval võib kese meile veelgi lähemale tulla ning liikuda üle Leedu kirde poole.

Jälgige sajuhulga ja tuule arvutusi EMHI lehelt HIRLAM mudelist, Monikaga olid need numbrid tõele lähedal. Jooksvaid andmeid lumesaju intensiivsuse kohta saab teada automaatilmajaamadest. Sajuala lähenemist aga kõigepealt Läti radarilt, siis juba EMHI radaritelt.

Prognoos: pühadeaeg möödub tugeva tuisu saatel

Ööl vastu reedet tuleb pilves selgimistega ilm. Kohati sajab vähest lund, saju võimalus on suurem Lõuna-Eestis. Puhub ida- ja kirdetuul 3-8, saartel kuni 13 meetrit sekundis. Õhutemperatuur on öösel -9..-16, pikemate selgimiste korral võib langeda kuni -18 kraadini.

Reede päeval tuleb pilves ilm. Sadu levib üle Eesti ja jõuab õhtuks põhjarannikule. Kohati on sadu tugev, tuiskab. Kirdetuul 5-12, saartel ja rannikul 13-15, pärastlõunal puhanguti 18 meetrit sekundis. Õhutemperatuur on -6..-12 kraadi.

Laupäeva öösel on ilm samuti pilves. Sajab tugevalt lund ja tuiskab. Puhub kirdetuul 7-13, rannikul puhanguti 16, saartel 17-20 meetrit sekundis. Külma on 6..12 kraadi. Päeval jätkub lumesadu koos tugeva tuisiga. Puhub kirdetuul 7-13, rannikul puhanguti 16, saartel 17-20 meetrit sekundis. Külma on 3..9 kraadi.

Öö vastu pühapäeva jätkub suure lumesaju ja tuisuga. Puhub kirde- ja idatuul 5-12, põhjarannikul puhanguti 14 meetrit sekundis. Külma on 2..9 kraadi. Päeval on samuti tugeva tuisuilm. Puhub kirde- ja idatuul 5-12, põhjarannikul puhanguti 14 meetrit sekundis. Külma on 1..7 kraadi.