Plahvatusliku energia tagamaad on varjul ookeani soojades vetes. 40-ndate põhjalaiuste kohal ulatub veetemperatuur kuni 18 kraadini. Jõulise läänevoolu korral ammutab veteväljade kohal liikuv õhumass mitme päeva vältel endasse soojust ja niiskust, kirjutab Paljak ilmateenistuse veebilehel.

Teiseks osapooleks on Ameerika idarannikule tunginud külm, mis on arktilistelt aladelt järjest täiendust juurde saanud. Kord püüab külm lõunapoolseid alasid vallutada, kord soe põhja poole tungida. Kahe kange vastasseis lähiajal rahu majja ei too. Ookean töötab nagu kellavärk – igaks päevaks saab valmis uus keeris ja see kiirustab Euroopa poole, ütleb Paljak.

Nädalavahetusel kulgeb tsüklonite rada üle Skandinaavia ja Soome ning nende soe lõunaserv viskab enamasti vihma alla. Kui sekka ka lörtsi tuleb, siis plusskraadid ei lase valgel kihil maha jääda. Vesist lund aitab olematuks muuta ka tugev edelatuul. Iseäranis tuuline on pühapäeva õhtul ja ööl vastu esmaspäeva.

Esmaspäev jätkab lõõtsuva edelatuulega. Õhutemperatuur püsib ikka üle nulli. Jõululaupäevaks ilm meelt ei muuda. Hoopis lisandub soojemat ja niiskemat õhku. Tihenevatest pilvedest võib veidi vihma tibutada. Lõõtsub väga tugev edela- ja lõunatuul. Termomeetrinäidud püsivad plusspoolel.

Esimesel ja teisel jõulupühal on ilm ikka pehme. Kuid idapoolne kõrgrõhuala peaks takistama paksemate pilvede jõudmist üle Läänemere ja saju võimalus on väiksem. Õhutemperatuur võib öösiti nulli ümbrusse langeda, päeval on aga paar-kolm kraadi sooja.

Nõnda tulevadki jõulud sedakorda musta maaga.