Riigi ilmateenistuse sünoptiku sõnul praegu ilusat valget lumevaipa jõuludeks tõesti sugugi ei paista. „See nädal tuleb soe, väga soe õhumass jõuab siia Läänemere äärde juba homseks,” rääkis sünoptik, kelle sõnul võib öösiti ja õhtuti eelkõige Mandri-Eestis olla nullilähedane temperatuur ning seetõttu võib sel nädalal olla ka omajagu libedust.

Kolmapäev ja neljapäev on sünoptiku sõnul kuivema ilmaga, aga olulist lumesadu ei ole paraku näha ka nädala lõpu poole. „Praeguse prognoosi järgi võib reede olla sajusema ilmaga, aga sajab peamiselt ikkagi vihma ja ida pool lörtsi, aga kui palju sellest ida pool maha jääb, on küsitav,” nentis sünoptik.

Sünoptik sõnas, et pühapäevaks, esimeseks jõulupühaks, võib tulla küll külmem õhumass, kuid esmaspäevaks jõuab taas kohale soojem õhk. Või ehk varemgi: pühapäev võib küll mandril lume- ja lörtsisajuga peale hakata, kuid saartelt tuleb taas vihm peale. „Võimalik, et ongi Lääne-Eesti sootuks vihmane ja ida pool lörtsisem,” rääkis sünoptik. Samas on tema hinnangul vara loota, et Ida-Eestiski valget maad või valget sadu kindla peale näha saab. „Pigem paistab, et on üsna vesine ikka.”

Läänevoolus tuleb niiskust ja Atlandi sooja peale: öösel võib olla jahedam, kuid päeval tuleb taas sooja. See tähendab, et arvestama peab libedusega.

Kui vaadata venelaste Gismeteo pikaajalist prognoosi, siis pakuvad nad, et alates 29. detsembrist hakkab ilm veidi jahenema ja aastavahetusel on õhutemperatuur viimaks veidi alla nulli langenud ja aastavahetusel hakkab ka lund sadama. Lumesadu jätkub nende praeguse prognoosi järgi terve uue aasta esimese nädala.

Sünoptik kommenteeris aga, et ameeriklaste mudeli järgi tuleb läänevoolus sooja peale kuni aasta lõpuni. Alates 2. jaanuarist on selle mudeli järgi oodata jahenemist, kuid ameeriklaste prognoos ulatub vaid 3. jaanuarini, nii et kui sooja tuleb jälle peale, siis võib seda jahedustki olla vaid paar päeva.

Sellised detsembrid on viimastel aastatel olnud väga tüüpilised, kus soojade ja külmade lühikesed tsüklid vahelduvad, osutas sünoptik. Ühel hetkel hakkab aga ikka kas Skandinaavia või Venemaa kohal kõrgrõhkkond tugevnema ja võtab meid enda hõlma alla — siis hakkab ka ilm muutuma.

Gismeteo tänane prognoos lähema kuu aja ilma kohta Tallinnas: