Septembri algust on ilmestanud tõsiasi, et vihmavari tasub õueminnes ligi hoida. "Ilm on praegu täitsa septembrikuu nägu – päevadon ikka mõõdukalt soojad, kuid ööd pigem jahedapoolsed," hindabKiitsak.

Ta selgitab, et sademed ja tuulisus on seotudmadalrõhkkondadega, mis saabuvad Põhja-Atlandi ookeaniltläänevoolus ühes niiskusega ja liiguvad enamasti üle Skandinaaviamäestiku itta Läänemere äärde.

"Läänevoolu mõju saame tunda veel suure tõenäosusega sellenädala lõpuni. Seega on peamisteks märksõnadeks sagedased vihmahoodja tugevamad tuuled. Kohati tuleb ka äikest," hindab ta. Kiitsaktoob välja, et juba ülehomme võib uus osatsüklon Eestimaal ilmaoludtormiseks paisutada. Jooksvalt saab selle kohta infotilmateenistuse kodulehelt.

Septembri alguses avaldatud ilmateenistuse kuuprognoosis olikirjas, et lühiajaliselt on soojemaid päevi oodata kuu keskpaikuning mõnel päeval pärast 20-ndat kuupäeva, kui päevamaksimumidtõusevad paiguti üle 20 kraadi.

Kehtib see prognoos praegugi? "Kui vaadata värskemaid andmeid,siis võib tsüklonaalne tegevus juba lähiajal ajutiselt pidurduda.Kui nii läheb, siis on lootust kõrgrõhkkonna toel kuivematele javeidi soojematele ilmadele. Täpsetest numbritest on veel liiga vararääkida, sest need muutuvad ööpäeva lõikes pidevalt," sõnabKiitsak.