Sünoptiku sõnul võib lootuse kaotanud suveootajatele tuua veelgi hullemaid näiteid. Tänavuse juuni pikema prognoosi tegemisel sai analoogiks valitud 2003 aasta juuni. Nii hulluks siiski tänavu ei jäänud, sest 2003 aastal püsis pea terve kuu vältel ööpäeva keskmine vaid 10 kuni 13 soojakraadi piires, seekord on meid siiski mõned õnnetoovad päikeselised ja soojemad hetked riivanud. Aastal 2003 saabus suvekuumus lõpuks juuli keskpaigas ja kestis kolm nädalat järjestikku. Veelgi talumatum oli 2004 aasta suvi, mil normist madalam õhutemperatuur kestis 10. maist 18.juulini. Lõpuks saabunud suvesoojus kostitas juuli lõpupäeval Tallinnas neli järjestikust ööpäeva paduvihmaga.

Lähematel ööpäevadel jääb suveõhk Lääne- ja Kesk-Euroopas enamasti 50-ndast põhjalaiusest lõuna poole. Kuumus püsib endiselt Venemaa Aasia poolel. Ajuti saavad kaks kuumakollet kokku Musta mere äärsetel aladel. Lääne- ja Põhja-Euroopa soojenemine näib sõltuvat kuskil USA Atlandi rannikul tekkivast tsüklonist, mis ilmakaardil nädalavahetusel nähtavaks muutub. See uus jõud kerib end juba mitmeid päevi Islandist lõuna pool paikneva tsükloni sappa. Seejuures haarab kiiresti süvenev noor tsüklon endaga kuuma õhu Aafrika rannikuvete lähedalt ja Pürenee poolsaarelt.

Lääne-Euroopas tuleb kuumalaine 

Lääne-Euroopa saab oma kuumalaine juba 1. juuliks kätte. Meie tulevase suve jaoks mängib otsustavat osa see, et mõneks ajaks jäävad madalrõhualad püsima ookeanile ja tõenäoliselt tekib juba jaanikuu viimasel päeval Läänemere kohal ulatuslik kõrgrõhuala. Parimal juhul soojeneb see pikkades juulipäevades ise suveküpseks, polegi vaja lõunamaise kuumalaine abistavat kätt. Mõnusalt suvine ilm võiks nende arengute juures kesta vähemalt juuli esimese nädalavahetuse lõpuni. Hea, kui nii ka läheks, sest ülejäänu juuli suhtes pole mingit kindlust. ECMWF arvutused näitavad jaheda ja tsükloniterohke ilma taastumist juba juuli teisel nädalal. Sama kinnitab ka USA ilmateenistuses tehtud juulikuu õhutemperatuuri anomaalia, vt. origin.cpc.ncep.noaa.gov

Aga senikaua saab Põhja-Eestis oodata hiliseid suvekuulutajaid, ei õitse veel pojengid, mis tavaliselt jaanipäeval õisi puistavad. Kollane võhumõõk näitab alles esimesi õisi, hilised sirelid ja jasmiinid õitsevad üheskoos kuni juulini.

Nädalavahetus tuleb pilvine 

Tänaseks lubab Ilmateenistus 14 kuni 20 soojakraadi. Päeval on pilves selgimistega ilm. Kohati sajab hoovihma ja võib olla äikest. Ennelõunal puhub edela- ja lõunatuul, pärastlõunal valdavalt edela- ja läänetuul 2 kuni 8, saartel ja läänerannikul puhanguti kuni 11 meetrit sekundis. Õhutemperatuur on 14 kuni 20 soojakraadi.

Öösel on pilves selgimistega ilm. Kohati sajab hoovihma, paiguti võib olla udu. Puhub edela- ja lõunatuul 2 kuni 9, saartel ja läänerannikul puhanguti kuni 13 meetrit sekundis. Õhutemperatuur on 8 kuni 13 kraadi.

Laupäeva öösel on pilves selgimistega ilm. Mitmel pool sajab hoovihma. Puhub läänekaare tuul 3 kuni 9 meetrit sekundis. Õhutemperatuur on 7 kuni 13 soojakraadi. Päeval lubatakse samuti pilves selgimistega ilma. Mitmel pool sajab hoovihma. Puhub läänekaare tuul 3 kuni 9 meetrit sekundis. Õhutemperatuur on 15 kuni 19 soojakraadi.

Pühapäeval on vahelduva pilvisusega ilm, kohati sajab hoovihma. Puhub läänekaare tuul 2 kuni 8 meetrit sekundis. Õhutemperatuur on 15 kuni 20 soojakraadi. Öösel on vahelduva pilvisusega olulise sajuta ilm. Puhub läänekaare tuul 2 kuni 8 meetrit sekundis. Õhutemperatuur on 7 kuni 13 kraadi.

Esmaspäeva öösel on vähese ja vahelduva pilvisusega peamiselt sajuta ilm. Puhub muutliku suunaga tuul 1 kuni 5 meetrit sekundis. Õhutemperatuur on 8 kuni 13 kraadi. Päeval on vahelduva pilvisusega ilm. Kohati sajab hoovihma. Puhub lääne- ja loodetuul 2 kuni 7 meetrit sekundis. Õhutemperatuur on 17 on 22 soojakraadi.