Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi (EMHI) ilmavaatluste osakonna juhataja Külli Loodla rääkis Delfile, et tänavusel suvel on õhutemperatuur seni kõige kõrgemale tõusnud 7. juulil, mil tänavuseks kõrgeimaks temperatuuriks registreeriti 29,6 kraadi. Täna on kõrgeim õhutemperatuur seni mõõdetud Kehras, kus kell kolm oli sooja 27,6 kraadi.

Loodla nentis, et ennustuse järgi tõuseb õhutemperatuur pühapäeval-esmaspäeval küll 29–30 kraadini, kuid see on siiski ennustus ning tuleb lihtsalt ära oodata, kas sel nädalal saab uus tänavune soojarekord püstitatud. Kui varasemate aastate rekordeid vaadata, siis on näha, et kõige kuumem suveilm võib tulla ka augustis.

Viimati oli erakordselt palav suvi üle-eelmisel aastal, mil 7. augustil oli sooja suisa 35,4 kraadi. Eelmisel aastal oli kõige kuumem päev 21. juuli, mil sooja oli 32 kraadi. „Tõusta on küll,“ nentis Loodla, viidates, et viimaste aastate kõrgeimad temperatuurid on tänavusest rekordist peajagu kõrgemal.

Eesti kuumarekord pärineb aastast 1992, mil 11. augustil oli sooja 35,6 kraadi. Üle-eelmise aasta soojarekord jäi tollele kahe kümnendi vanusele rekordile seega alla vaid 0,2 kraadi.