Homme, 1. jaanuaril püsib Eesti kohal kõrgrõhkkonna serv ja ilm on suurema sajuta, kuid mõnel pool võib kergeid helbeid pudeneda. Õhutemperatuur on uusaasta ööl –8 kuni –13. Kui taevas pikemalt selgemaks jääb, siis võib miinuskraade ka paari võrra rohkem tulla. Ennelõunal jääb temperatuur –6 kuni –11 piiresse, pärastlõunal langeb veelgi. Külmatunne on aga tuule tõttu märksa tugevam.

Tuul on nimelt võrdlemisi tugev ja puhub sisemaal puhanguti 12, rannikul puhanguti 14 m/s. „Homme on väga kibeda kagutuulega ilm. Selliste miinuskraadide juures ei olegi palju vaja, et tuul tunduks väga valus olevat,“ nentis sünoptik, et homme leebet tuult loota ei ole. Ilmaportaal Yr.no kirjutab, et homme tuleb Tallinnas –8 kuni –9 kraadi, mis tundub aga kui –15 kuni –17 kraadi.

Laupäeval, 2. jaanuaril laieneb kõrgrõhkkond Venemaa põhjaalade kohalt jõulisemalt Eesti kohale ja selle serva mööda kandub idakaarest meile arktilist õhku ja ilm muutub veel krõbedamaks. Õhutemperatuur on öösel –12 kuni –18, päeval –7 kuni –12 kraadi. Samas on taevas selge ja nii võibki ka päike paista. Ilm on sajuta ja mõõduka ida- ja kagutuulega.

Pühapäeval liigub Venemaalt väike madalrõhkkond üle Eesti Läänemere poole ja toob ka Eestisse lund. „Pühapäev on praegu selline päev, kus tõenäoliselt tuleb kerget lund, nii et maa saab kenasti valgeks,“ sõnas sünoptik ja lisas, et aasta esimesed päevad veel suusalund kindlasti ei too. Tuul puhub öösel põhjakaarest, päeval pöördub lõunakaarde ja on puhanguti tugevam öösel saartel, õhtupoolikul aga mandril. Õhutemperatuur on öösel –8 kuni –13, öö hakul võib Lõuna-Eestis veel paar-kolm kraadi madalam olla, hommikuks tõuseb, päeval on külma 5 kuni 10 kraadi.

Esmaspäeva, 4. jaanuari öösel sajab eemalduva madalrõhkkonna järel veel lund ja kagutuul on tuntav. Päeva peale saju võimalus väheneb. Tuul nõrgeneb ja pöördub idakaarde. Õhutemperatuur on saartel ja läänerannikul kuni –8, mandri sisealadel –10 kuni –15 kraadi ja kui kohati taevas selgineb, siis langeb alla –15 kraadi, päeval on õhutemperatuur –6 kuni –11 kraadi.

Tuulekülm keerab miinuskraadid tunduvalt krõbedamaks

Teisipäev tuleb madal- ja kõrgrõhkkonna piirimail võrdlemisi pilvise taevaga. Vahete-vahel sajab kerget lund. Puhub mõõdukas idakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel saartel ja looderannikul –5 kuni –9, sisealadel –10 kuni –15, Ida-Eestis paar-kolm kraadi madalam, päeval –7 kuni –12, Ida-Eestis kuni –15 kraadi.

Nädala kõige külmem aeg on arvatavasti nädala keskpaik. Kolmekuningapäeval jääb Eesti külma kõrgrõhkkonna servaalale. Mõnes kohas sajab kerget lund. Tuul puhub idakaarest. Õhutemperatuur on öösel –12 kuni –18, Ida- ja Lõuna-Eestis langeb alla –20, päeval –10 kuni –15 kraadi. Norrakate ilmaportaal Yr.no prognoosis eile kolmapäevaks Tallinna suisa 25 miinuskraadi, kuid praegu näitab ka nende prognoos, et külma tuleb 21 kraadi. Samas märgitakse, et see tundub hoopis –30 kraadina.

Neljapäeval on veel kõrgrõhkkond mõjusam. Ilm on ikka külm ja laiguti pudeneb nõrka lund, aga suurem sadu veel tõenäoliselt kohale ei jõua. Sünoptiku sõnul näitavad arvutused neljapäevaks vastuolulisi kraade, kuid temperatuur püsib siiski alla nulli. „Külm ja talvine on ta kindlasti,“ märkis sünoptik.

Sünoptik rääkis, et varasem prognoos näitas, et alates 10. jaanuarist läheb sulale ja seejärel püsibki temperatuur pigem plusspoolel, kuid nüüd on prognoos muutunud. „Praeguse pildi järgi püsib ilm endiselt talvine vähemalt 10. jaanuarini ja eilsest alates on tendents pigem selline, et ta ongi talvine – läheb vähepeal, võib-olla just 9.–10. jaanuari paiku, veidi pehmemaks, aga tõenäoliselt jääb miinuskraadidesse. Ja nii võib püsida kuu keskpaigani,“ rääkis sünoptik. „Suund on selle poole, et jaanuar tuleb talvine kuu. Vahepeal veidi pehmem ja siis uuesti jälle talvise külmaga.“

Nende pehmemate temperatuuride aegu võib ka korralikum suusalumi maha tulla. „Võib-olla 10. jaanuari paiku on selline aeg, kus jõuab mõni niisugune tsüklon, mis ka lume toob. Seni tuleb mõnel päeval kerget lund, nii et maa saab kindlasti varem valgeks,“ sõnas sünoptik.