Soome ilmateenistuse teatel teeb ilm nädala keskel kannapöörde, kirjutab Iltalehti.

"Teisipäeval jõuavad lumepilved kohale. Kõigepealt sajab Edela-Soomes lörtsi, ent õhtupoole olukord muutub. Kolmapäeval puhub idatuul ning eelkõige riigi lõuna- ja keskosas on oodata lund ja tuisku," rääkib valvemeteoroloog Ari Mustala.

Tema sõnul püsib õhutemperatuur nulli ringis ning teeolud on ülimalt kehvad.

"Lund sajab terve kolmapäeva, neljapäeval sadu nõrgeneb. Pärast sadu läheb ilm külmaks."

Kogu Soomes on nädala lõpupoolel oodata miinuskraade. Lõunas on külma kõigest mõni kraad, Kesk-Soomes viie kraadi ringis. Lapimaal võib tulla kuni 15-kraadine pakane.

Mustala sõnul on tuulekülma tõttu tegelik temperatuur veelgi talvisem. Esialgse prognoosi kohaselt jätkub külm ilm ka ülejärgmisel nädalal.

"Nüüd võib küll öelda, et talv on kohal," rääkis Mustala.

Tema pidas nii varajast talve üsna erakordseks. "Viimastel aastatel pole seda olnud. Kümme aastat tagasi oli küll olukord, et oktoobri lõpus sadas üsna palju lund ning novembri algus oli külm, ent siis ilm muutus. Kõik sulas üles ja novembri lõpp oli soe," meenutab ta.

Eesti ilmateenistuse teatel sajab uuel nädalal iga päev lörtsi ning puhub kõva tuul. Kolmapäeval pöördub tuul põhjakaarde ning nädala lõpuni sajab lisaks lörtsile ka lund. Õhutemperatuur on öösiti kuni -5, päeval nulli ringis, ent kohati langeb miinuspoolele.

Vene ilmaportaal gismeteo.ru prognoosib järgmiseks nädalaks Eestisse tugevat lumesadu. Sadu hakkab pihta kolmapäeval ning lund on oodata kuni nädala lõpuni. Lörtsist ja miinuskraadidega ilma lubavad vene sünoptikud novembri lõpuni välja.

Norra ilmaportaal yr.no ennustusel sajab Eestis lund alates eelolevast kolmapäevast ning lund ja miinuskraade on oodata ka novembri teisel nädalal.