Lõunakaarest pääses soe Läänemere äärde tänu pikemaajaliselt väldanud vastasseisule Venemaal püsinud kõrgrõhuala ning Lääne- ja Kesk-Euroopas valitsenud madalrõhuala vahel, vahendab ilmateenistus. Vaid üksikud päevad olid aastate keskmisest jahedamad. Kuu teise dekaadi viimastel päevadel tungis põhjakaarest sisse külm, siin-seal sadas lund, mis kattis maapinna üürikeseks õhukese lumevaibaga. Pärast 20. oktoobrit tõusis temperatuurifoon uuesti järjest kõrgemale ning sarnaselt esimesele dekaadile kujunes eriliselt soojaks ka kolmas dekaad.

Tavapäratult kõrge õhutemperatuur tõi mõnele ilmajaamale uued oktoobri soojarekordid, mis mõõdeti 5. oktoobril.

Uueks soojarekordiks mõõdeti: Kihnu rannikujaamas 19,3 kraadi, Ristna rannikujaamas 18,6 kraadi ning Heltermaa rannikujaamas 18,4 kraadi. Teistes seirejaamades jäid oktoobri soojarekordid püsima, samuti jäi püsima Eesti oktoobri soojarekord. See on 22,4 kraadi, mis registreeriti 2. oktoobril 1981. Pärnus. Tänavu mõõdeti maksimaalseks õhutemperatuuriks 20,6 kraadi - 5. oktoobril Kunda rannikujaamas.

Eesti keskmine õhutemperatuur oli oktoobris 9,5 kraadi (norm 6,7 kraadi). Arvestatuna 1961. aastast on oktoober veel soojem olnud vaid 1967. aastal, mil Eesti keskmine õhutemperatuur oli 9,7 kraadi.

Eriliselt soojaks kujunes nii esimene kui ka kolmas dekaad. Eesti keskmine õhutemperatuur oli oktoobri esimese dekaadi keskmisena 13 kraadi (norm 8,8 kraadi) ja kolmanda dekaadi keskmisena oli see 8,8 kraadi (norm 4,9 kraadi). Arvestatuna 1961. aastast ei ole varem nii sooja esimest ega ka kolmandat dekaadi esinenud.

Lähipäevadeks lubab ilmaprognoos kuni 12 kraadi sooja.