WSI prognoosi kohaselt on oktoobrist kuni detsembrini oodata Skandinaavias, Ida-ja Kesk-Eurooas ning Suurbritannias keskmisest soojemaid temperatuure. Lõuna-Prantsusmaa piirkonnas on aga temperatuurid alla keskmise, vahendab USA ilmajaam oma kodulehel.

WSI meteoroloogi Dr. Todd Crawfordi sõnul olid orkaan Edouardi järelmõjud käivitanud möödunud nädalal ajutise kliima külmenemise Euroopas. Sellest hoolimata näitavad hulk tõendeid aga teadlase sõnul, et peagi jätkub tänavune üle keskmise õhutemperatuuri püsimise trend.

"Meie viimane prognoos oktoobri kohta peegeldab ideed, et alla normi temperatuurid on vangis kaugel Euroopa põhja-ja lääneosas ning kõrgrõhkkond jääb kontrollima Kesk-ja Ida-Euroopat," ütles Crawford.

Vaadates ettepoole ja talve suunas, siis leiab teadlane, et süvatalvel võib ees oodata oluline külmarisk, kuna erinevate atmosfääri ja hoovuste kombinatsioonid jäävad tasakaalu. Siiski ennustavad kliimamudelid Crawfordi sõnul järgmist "tasast talve".

Teadlane lisab aga, et vastuolude tõttu kliimamudelites püsib prognoosi suhtes teatav ebakindlus.

Vene ilmaportaal näikse aga USA ilmajaama lähiaja prognoosi toetavat, kuna oktoober tuleb idanaabrite kohaselt tõepoolest päris soe. Näiteks püsivad soojakraadid kuu keskel 10-11 kraadi ringis ning ka öised temperatuurid ei lange alla nulli.